WELCOME TO JORDAN!

Iordania

„Welcome to Jordan!” nu este sloganul de prezentare turistică a Iordaniei. E replica pe care o tot auzi după ce poliţia te opreşte la un control de rutină. Şi se întâmplă des. Pentru că cel mai probabil vei ajunge în Iordania cu avionul, dacă vrei să vezi cât mai multe, îţi vei închiria o maşină.

Evident, va avea număr de înmatriculare iordanian. Aşa că până nu te opreşte, poliţistul nu va şti că are de‐a face cu turişti sau localnici. Cum îţi vede faţa mult mai deschisă la culoare, îţi va face semn să‐ţi vezi de drumul tău şi îţi va arunca cel mai sincer zâmbet însoţit de urarea „Welcome to Jordan!”. Iordania chiar e o ţară în care te simţi confortabil ca turist, dacă treci de filtrele de la intrările în hoteluri, check‐point‐urile de pe autostradă şi nu dai mare importanţă ştirilor din ziare care mai anunţă, rar ce‐i drept, câte victime a mai făcut o maşină aruncată în aer.

Welcome to Jordan!

E o destinaţie de bifat într‐o viaţă de om. De ce?

  • pentru peisaje
  • pentru experienţe
  • pentru deschiderea multora dintre localnici
  • pentru a descoperi ceva din parfumul Orientul Mijlociu, fără şoc cultural
  • pentru mâncare

Mâncarea e, într-adevăr, grozavă. Au restaurante doar pentru mic dejun. Fabulos. Câteva zeci de mese, fiecare dintre ele cu ospătarul ei, care îţi aduce fără să trebuiască să‐l faci atent, lipii proaspete care nu se regăsesc pe nota de plată. Cu 10 dolari mâncarea şi băutura pentru 4 persoane e suficientă cât să nu te răzbească foamea până seara. Humus, salate, iaurt, murături, falafel.

Iordania

În Aman e musai de dat o raită prin pieţe, dar şi‐n cartierele rezidenţiale din Vestul oraşului. E simplu să ajungi în orice parte a oraşului, dacă te orientezi după inelele principale, un soi de sensuri giratorii de dimensiuni mari.

Aman

 

Magazinele de codimente sunt recomandate chiar şi celor care folosesc aragazul pe post de dulap.

Fie ca să‐ţi clăteşti ochii şi nările, fie ca să‐ţi alegi din cele câteva zeci de sortimente de ceai de care n‐ai citit nici în reviste sau să dai iama în dulciurile care nu au nicio legătură cu frişca şi aromele artificiale.

Iordania

Pentru pasionaţii de senzaţii tari s‐a inventat Aqaba. O zonă perfectă pentru sufundări în Marea Roşie. Credeţi‐mă, chiar şi începătorii au ce vedea. Pentru bugete mici există hoteluri de tip bungalow pentru cei veniţi să se scufunde. Pentru bugete mai mari şi gusturi mai pretenţioase sunt hotelurile cu SPA de la Marea Moartă.

De Petra sigur aţi tot auzit că e minunea lumii care merită văzută.

Categoric. Dar, înarmaţi‐vă cu răbdare şi rezistenţă pentru un foarte lung drum pe jos dacă vă propuneţi să vedeţi tot ce e mai important de văzut în Petra. Chiar dacă alocaţi 2 zile pentru vizită. Deşi, una singură vă ajunge să vedeţi esenţialul, dacă vă ţin picioarele.

Petra

Petra

Nu rataţi o excursie în deşert cu ghid beduin. O să strângeţi o mulţime de poveşti şi o mână de senzaţii pe care nu le‐aţi aduna în altă parte.

Wadi Rum

 

Cele mai bune variante de zbor Bucureşti‐Aman le găsiţi la Tarom, iar închirierea unei maşini o puteţi rezolva înainte de plecare, on line, prin oricare dintre firmele mari de închirieri auto. Recomandarea e să nu alegeţi un pachet de agenţie, puteţi găsi oferte de cazare rezonabile şi în Aman, şi în Aqaba şi la Marea Moartă. Chiar nu are sens să ajungeţi în Iordania şi să vă opriţi într‐un singur loc. E o ţară de văzut şi experimentat, nu una în care pleci în vacanţa în care vrei doar să zaci.

Save

Save

Save

Despre Autor

adminsofa

Comment(1)

  1. REPLY

    Jason says

    I could not refrain from commenting. Well written! http://Yahoo.co.uk

Posteaza un comentariu