MEDICII AU LEAFĂ DE CHELNERI, PROFESORII CA “DOREII”

medici, salarii, spitale

O realitate confirmată de cifre exacte şi nu de vorbe, dezvăluită de Institutul Naţional de Statistică. Medicii şi profesorii fac parte din categoria celor trei milioane de români care câştigă sub 2000 de lei pe lună. Lista este completată de angajaţii din comerţ, construcţii şi cei din hoteluri şi restaurante.
Cele trei milioane de “săraci” reprezintă 65 la sută din numărul total de angajaţi din România, respectiv 4,7 milioane.

Cu alte cuvinte, cei la care urlăm tot timpul, ba că nu ne învaţă copiii bine, ba că nu ne tratează părinţii aşa cum trebuie, pe hârtia de la final de lună sunt la fel ca ospătarii şi “Doreii” care învârt câte o lopată de asfalt, pe stradă. Ruşinos ar spune unii, dar e de-a dreptul dramatic, când te gândeşti că în România, în 2016, un dascăl sau un doctor nu este plătit nici măcar cu salariul mediu pe economie, adică 2063 lei.

BANCHERII ŞI IT-IŞTII SUNT PE VAL

De departe cei mai “pricopsiţi” angajaţi de la noi sunt cei care muncesc în IT sau domeniul bancar. Aceştia, 340 de mii la număr, câştigă peste 4 mii de lei pe lună. La fel sunt şi cei din industria tutunului, extracţia petrolului sau piloţii de avioane.
Cele mai mari salarii le-au obţinut în luna mai angajaţii din IT, unde salariul mediu net a fost de 5421 de lei şi angajaţii din domeniul bancar unde leafa medie a fost de 4548 de lei.
27 la sută dintre salariaţii români au venituri lunare cuprinse între 2000 şi 4000 de lei pe lună. În această categorie intră cei din telecomunicaţii, energie sau angajaţii din industria farmaceutică.
Pe scurt:

  • 3 milioane de angajaţi câştigă sub 2000 de lei, pe lună
  • medicii şi profesorii fac parte din cei 65% de salariaţi care nu ating salariul mediu pe economie
  • 1,3 milioane de salariaţi câştigă între 2000 şi 4000 de lei, lunar
  • doar 7% dintre angajaţi câştigă peste 4000 de lei pe lună
  • în România sunt 4,7 milioane de salariaţi

Despre Autor

Posteaza un comentariu