MINCIUNA NU OMOARĂ MICROBII

infectii, medici, spital
  • Camelia Roiu este medicul de la Spitalul de Arşi, care a filmat pacientul plin de viermi
  • Acelaşi medic a dezvăluit jurnaliştilor discuţii halucinante dintre ea şi şefii ei
  • Irina Cojocaru este, de asemenea, medic, dar acum sta lângă soţul ei, rănit grav după un accident în zona Comana
  • Soţul Irinei, pilotul care s-a prăbuşit cu paramotorul săptămâna trecută, a contractat două bacterii periculoase din spital

Camelia îşi lasă capul uşor pe masă şi îşi apasă tâmplele cu toată forţa care mai zace în ea după o zi, care a stors-o ca o lămâie. I-a rămas halatul alb de medic şi legitimaţia pe care nu scrie Camelia – om, femeie cu nevoi şi speranţe, ci Dr. C. Roiu. E o farsă.

De ani de zile joacă într-o piesă de teatru pe care o regizează de fiecare dată altcineva. Altcineva care, conjunctural, ajunge să decidă cine moare şi cine trăieşte în spital. Şi acest altcineva nu e aproape niciodată un halat alb care a stat mai mult decât ea lângă bolnav sau cu ochii în microscop sau adâncit în cel mai nou studiu al colegilor americani. Şi, de data asta, Camelia nu mai poate. Cumva, dr. Roiu trebuie să intre în Infern ca ea, Camelia, să mai trăiască. Şi filmează şi spune public că pacienţii ei n-au nicio şansă în faţa microbilor care mănâncă de ani de zile zidurile spitalului. Şefii ei tac. Pentru ei, infecţiile nu există.

La 10 kilometri distanţă, medic şi ea, Irina stă secerată de oboseală în faţa camerelor de televiziune. Clar, simplu, răspicat le explică jurnaliştilor că soţul ei s-a infectat în spitalul Bagdasar-Arseni cu 2 bacterii rezistente la antibiotic. Imediat, spitalul dă comunicat de presă. Nu spitalul îmbolnăveşte pacientul, ci apa din balta în care a căzut.
Camelia şi Irina nu s-au întâlnit niciodată. Viaţa a făcut-o pe una salvator, pe cealaltă rudă disperată de plânge la capul bolnavului. Dar, amândouă înţeleg un adevăr fundamental: oamenii se salvează şi cu adevăr, demnitate şi respect. Chiar şi cei care n-au terminat Medicina au creier să judece şi valori în care cred.

ŞEFII DE LA BAGDASAR-ARSENI NE-AU MINŢIT ŞI NE-AU CREZUT PROŞTI

La Bagdasar-Arseni, după ce Irina Cojocaru le-a spus jurnaliştillor că soţul ei a contractat în spital două bacterii multirezistente, respectiv Klebsiellla şi Acinetobacter, conducerea spitalului a dat iute un comunicat de presă din care să nu înţelegi mare lucru decât cu un compendiu în braţe. Pe lângă o serie de diagnostice sofisticate, greu de descifrat chiar şi de medici, o singură frază era scrisă cu subiect şi predicat: cea în care se spunea să înţeleagă tot prostul că apa din balta în care s-a prăbuşit Marian Cojocaru este sursă de infecţie pentru cel puţin una dintre bacterii.

“La momentul accidentului, pacientul a aspirat (…) apă de baltă. Apa de baltă reprezintă sursa de contaminare cu germeni de tipul Acinetobacter, precum şi alţi germeni.”SURSĂ: Comunicat de presă, Spitalul Bagdasar-Arseni

medic, infectii, spital

Noi, voi, toţi la un loc, am fost tentaţi să-i credem pe cuvânt pe cei de la spital. Singurul semn de întrebare era ridicat de cei de la Inspecţia Sanitară, trimişi în control de Ministerul Sănătăţii. Oamenii descopereau, în primă fază câteva nereguli la igienizarea spitalului. Asta se întâmpla ieri. Astăzi, însă controlul s-a terminat. Şi, au venit şi concluziile.

“Bacteriile sunt dovedite ca prezenţă la pacient şi provin din spital. (…) În ceea ce priveşte informaţiile (…) despre provenienţa bacteriilor din apa de baltă, Ministerul Sănătăţii îşi exprimă îndoiel puternice.”SURSĂ: Ministerul Sănătăţii

Mai pe româneşte: Ne-aţi minţit! Aţi vrut să ascundeţi gunoiul sub preş, cum o faceţi de 26 de ani! Şi, ce e mai grav e că au minţit-o în faţă chiar pe colega lor, soţia lui Marian Cojocaru, medic la râdul ei. De altfel, şi în raportul de control, Ministerul Sănătăţii subliniază cât este de importantă asumarea şi recunoaşterea prezenţei bacteriilor şi infecţiilor în spital. E primul pas către normalitate. Dar la noi, de dragul funcţiilor, mulţi şefi de spitale consideră că e mai normal să moară oameni pe capete, decât să-şi asume realitatea. Aşa au ajuns unde sunt pe scara socio-profesională şi se tem că în lumina adevărului li s-ar topi halatele albe de care şi-au agăţat titulaturile care doar gâdilă orgolii, nu mai salvează vieţi de multă vreme. Şi mint, şi ascund, iar noi şi colegii lor, medici, murim. Unii la popriu, alţii profesional.

PS: Povestea de la început e doar un exerciţiu de imaginaţie, dar inspirat din fapte , date reale şi personaje reale.

Dacă eşti revoltat de ce se întâmplă în Sănătatea românească scrie-ne AICI sau pe Facebook.

Save

Save

Despre Autor

Posteaza un comentariu