PROCURORII AU PUS CĂTUŞE, COPIII AU RĂMAS AI NIMĂNUI

copii, sfanta maria, fete
  • Luna trecută 7 angajaţi ai Centrului de Plasament de Fete “Sfânta Maria” din Capitală au fost arestaţi preventiv pentru rele tratamente aplicate minorilor.
  • Alţi 7 sunt cercetaţi în stare de libertate.
  • 9 dintre ei nu mai au voie să intre în contact cu fetele din centru.
  • În Centrul de Plasament, momentan e haos, iar şefii se gândesc să-l închidă.

Monica, Ana, Paula, Cristina… Nume, nume, nume. 24 la număr. Asta reprezintă fetele din Centrul de Plasament “Sfânta Maria” pentru stat. Un şir de nume pe hârtii. Dacă le-ar putea şterge cu radiera, ca şi când ele n-ar fie existat niciodată, statul ar face-o.

Tinerele, cu vârste între 9 şi 18 ani par să fi ajuns acum un calvar, chiar pentru instituţia ce-ar trebui să le protejeze: Protecţia Copilului. Au fost bătute de soartă atunci când părinţii lor le-au lăsat în grija străinilor. Străinii le-au înfomentat, le-au lovit şi le-au dat pastile chiar dacă multe dintre ele nu aveau nevoie de ele. În urmă cu o lună, procurorii le-au făcut dreptate fetelor. Au arestat şapte angajaţi ai centrului şi pe alţi şapte îi cercetează în stare de liberatate. Dar ele? Orfanele, cui rămân? Anchetatorii au plecat. Statul, în dorinţa de a potoli repede un scandal ce-a şocat o ţară întreagă, a promis câte-n lună şi în stele. Fetele, însă, au rămas tot acolo. Mai singure, mai necăjite. Iar astăzi, aflăm chiar de la Dănuţ Fleacă, directorul Protecţiei Copilui Sector 1, că centrul s-ar putea închide. Când? În orice moment. Cum? Nimeni nu ştie. Fetele? Dumnezeu cu mila.

fete, sfanta maria, sevraj

După ce procurorii au arestat parte din personal, acum, au mai rămas patru angajaţi să le supravegheze. Şi ziua, şi noaptea. Oamenii sunt epuizaţi şi, pentru mult din timpul petrecut în centru, fac voluntariat. Statul nu poate plăti ore suplimentare aşa că angajaţii se gândesc să plece. În orfelinat e haos. 15 fete au nevoie de tratament zilnic, recomandat de medic, dar medicul e şi el arestat.

 STATUL E OCUPAT CU ŞEDINŢE ŞI PRINS ÎN MUNŢI DE HÂRTII

După cum mărturiseşte Dănuţ Fleacă, o zi în Centrul “Sfânta Maria” e mai rea ca la “babamuc”. Fetele care au nevoie de tratament psihiatric intră deseori în sevraj. Ţipă, urlă şi lovesc. Cei patru educatori nu fac faţă şi asistă neputincioşi la spectacolul macabru. Nu ştiu cum să reacţioneze, pentru că ori de câte protectia copilului, fete, abuz, numeori sunt puşi în faţa unor decizii, aud zornăitul cătuşelor. Se gândesc că poate greşesc, că poate încalcă vreun drept şi mâine vor sta alături de colegii lor, la beci. Oamenii nu se sfiesc să le spună aceste lucruri şefilor lor. Iar ei, cei din funcţiile de conducere ridică din umeri, pentru că nimeni nu vrea să-şi mai asume nimic. Aici am ajuns.

Din când în când se fac şedinţe, se discută situaţia fetelor, dar totul rămâne la vorbe. Cei mai mari din Ministerul Muncii, instituţie care are în subordine Protecţia Copilului, n-au fost măcar o dată să le vadă pe copile. Ei dorm noaptea liniştiţi şi eventual îşi sărută, mulţumiţi, pruncii pe frunte. Pentru ei, fetele din Centrul de Plasament “Sfânta Maria” sunt nişte nume…

Dacă te-a revoltat situaţia fetelor de la Sfânta Maria şi ştii poveşti asemănătoare, ajută-ne să ajutăm. Scrie-ne AICI sau pe Facebook

 

Despre Autor

Posteaza un comentariu