ROMÂNIA PUTE, ÎNCONJURATĂ DE GUNOAIE

gunoi, miros, primar
 Zeci de mii de oameni înghit cu nesaţ aerul pestilenţial de lângă gropile de gunoi. Unii nu au de ales. Alţii au picat în mirajul cartierelor rezidenţiale. Care, din lipsă de spaţiu, s-au dezvoltat tot la periferie. Unde, pe acelaşi teren viran, zăceau de ani de zile gropile unde oamenii îşi aruncau propria mizerie. Dar, şi pe a altora.

Pileri si Dombrovschi, administratorii gropii de gunoi de la Glina, cel mai mare depozit de deşeuri din Europa, au depozitat ani de zile gunoaiele aduse din întreaga Italie de mafia siciliană. Ei au fost arestaţi în 2014, dar mizeria a rămas.
Şi a început să miroasă. Şi pe hârtie de data aceasta. Ceea ce până acum părea doar o fiţă a început să ne afecteze. Da, ne mai interesează şi ce tragem în piept, nu de câte ori am fost traşi în piept. Garda de mediu a adunat aproape o mie de reclamaţii din partea locuitorilor din nordul Capitalei, care se plâng de miros şi de aerul poluat.

  • Capitala este înconjurată de trei gropi care-şi împart, anual, aproape un milion de tone de gunoi;
  • Acum se numesc centre de management integrat al deşeurilor (CMID)
  • Legea îi obligă să degazeze zonele de depozitare, asta înseamnă că ceea ce pute, trebuie să ardă. Sau să se transforme.

capitala, miros, gunoi

Unul din aceste CMID deţine o instalaţie care captează gazele, le curăţă de hidrogen sulfurat (cauza mirosului neplăcut) şi le transformă în energie electrică şi căldură. Lăudabil. Dar, i-am întrebat cât se emană şi cât se curăţă. N-au răspuns direct. De ce ar face-o, când nici legea nu este atât de curioasă. Totuşi, în cinci ani de zile, susţin că au curăţat aproape 30 de milioane de metri cubi de gaze de depozit. Şi tot ei recunosc că aceste gaze nu se pot colecta şi valorifica decât după ce închid o zonă de depozitare a gunoiului. Şi că pute acolo unde se aduce, acum, mizeria bucureştenilor. Câteva metode rudimentare ar exista, dar legea le cere şi pe acelea, abia când muntele de gunoi depăşeşte 4 metri înălţime. Dar e o groapă de gunoi, la ce ne-am aştepta?! La miros de detergent industrial sau de panseluţe?! (directorul adjunct al firmei care administrează CMID Chiajna dixit)

Garda de Mediu a măsurat calitatea aerului din zona de nord vest a Capitalei. Bogdan Trifu, comisarul general, susţine că rapoartele arată o cantitate mare de hidrogen sulfurat în aer. Şi de aceea pute. Care este sursa poluării, nu ştie! Dar, susţine că groapa de gunoi din Chiajna este un potenţial ş,i repet, potenţial (Bogdan Trifu dixit) poluator al aerului. Ar putea exista şi alţii, dar Garda de Mediu a promis o serie de controale în zonă şi o monitorizare continuă a calităţii aerului din zonă.
Teoretic, au început de astăzi. La CMID Chiajna au venit două maşini cu comisari. N-au vrut să facă declaraţii. Dar le-am ciupit câte un răspuns, în fugă:
„- Ce veţi controla, aici?
– Obiectivele controlului sunt… depozitarea deşeurilor… efectiv, tot…
– Veţi măsura calitatea aerului şi aici?
– Nu se începe de astăzi. Se va începe şi acea acţiune, dar nu astăzi!”

Păi, nu asta era baza reclamaţiilor, declaraţiilor şi intonaţiilor autorităţilor?! Că Garda de Mediu s-a inflamat de duminică, când a văzut cotele de hidrogen sulfurat din aer. De parcă le-ar fi cauzat o insomnie pe timp de siestă. A făcut conferinţă de presă, a anunţat public, s-a angajat că depistează sursa. Păi, ce facem, domnu’ comisar?! Aţi măsurat aerul în jurul gropii de gunoi, iar acum vi s-a pus în gât?! Lângă groapă pute?! Sau nu pute deloc?! Oricare ar fi răspunsul, nu cred că v-ar conveni.
Ori nu pute şi aţi arătat greşit vinovatul cu degetul. Iar un prejudiciu de imagine s-ar putea plăti cu funcţia.
Sau pute şi nu vă place. Pentru că aţi făcut 15 controale, din 2014 până în prezent, la administratorul depozitului de gunoi şi nu aţi dat nici o sancţiune pentru poluarea aerului. Asta susţin reprezentanţii firmei. Dar, i-aţi ars, totuşi, cu 430 de mii de lei din trei amenzi. Iar oamenii le-au contestat. Pe toate trei! Una a fost anulată de instanţă. Tot ei susţin. În conferinţă aţi uitat acest amănunt. De ce, domnu’ comisar general?
Domnu’ comisar, pute! Sper să vă daţi seama curând şi de ce!

DOAMNA PRIMAR, PUTE BUCUREŞTIUL!

Aţi făcut o şedinţă aproape secretă pe acest subiect. Cu toate că aţi chemat şi presa. Ce-au înregistrat televiziunile,  voi rezuma eu. Nu e lung. A fost un fel de: „Bine aţi venit, mie îmi place la tv. Uitaţi ce mulţi suntem noi şi cum ne-am mobilizat pentru voi, pardon, pentru bucureşteni. Avem probleme, vom analiza, vom găsi soluţii. Vă mulţumesc! Rog televiziunile să elibereze sala! Cum am fost?!”
Răpitoare! Rămăsesem fără aer! Mi-a stat în gât! Pute, mă!gunoaie, miros, mizerie

La fel ca în toată ţara. Groapa de gunoi a Clujului a ars zile bune, plină până la refuz. Am vrut să murdărim şi vârful muntelui din Bucovina cu o groapă de gunoi nou-nouţă. Care să cuprindă şi gunoiul altor europeni. Garda de Mediu a descoperit luna trecută 16 camioane pline cu 300 de tone de gunoi menajer, care conţineau şi deşeuri medicale extrem de toxice, dar care urmau să intre în ţară sub formă de marfă reciclată. Ar fi trebuit să ajungă la 6 gropi de gunoi din 5 judeţe: Hunedoara, Ilfov, Buzău, Constanţa şi Prahova. Ţările de provenienţă erau Germania şi Austria. Dar, neoficial, autorităţile au susţinut că este tot gunoi italian, plimbat, doar, prin firme din alte ţări. Şi vorba aia – de la străini şi gunoiul pute mai bine!

Dacă eşti revoltat de ceea ce se întâmplă lasă-ne un mesaj AICI sau pe Facebook.

Despre Autor

Posteaza un comentariu