DOMNUL NIŢĂ, UN LĂZĂRESCU MODERN. STATUL I-A DAT DREPTUL LA MOARTE

birocratia, ucide, spitale, medicamente

Pe domnul Niţă, nimeni nu-l cunoaşte, nici noi jurnalilştii, nici voi, cititorii, poate doar medicii care l-au îngrijit de leucemie, până-n ultima clipă. Da, domnul Niţă a murit. Deşi a cerşit viaţă. De la stat. Dar, pentru stat omul a fost o umbră pe asfalt şi-n timpul vieţii şi mai cu seamă acum, după moarte. Una din milioanele ce se mişcă zi de zi, de colo până colo. Un nume pe o hârtie. De fapt, pe domnul Niţă, hârtiile l-au ucis.

Din decembrie 2015, de când Agenţia Naţională a Medicamentului a avizat în ţara noastră un medicament nou pentru leucemie, pacientul Niţă, bolnav de leucemie mieloidă cronică, a cerut statului să includă tratamentul, cât mai repede, pe lista de medicamente compensate. De ce? Din simplul motiv că, pe zi, o doză de Bosutinib, căci aşa îi zice leacului, costă peste o mie de lei. Adică, mult peste ce-şi pot permite cam 99% din bolnavii din România. Omul a cerut. Era dreptul lui, întrucât a cotizat o viaţă întreagă la Sănătate. Statul n-a zis că nu-i dă, totuşi l-a lăsat să moară. Cum? Din nepăsare şi o birocraţie ucigaşă.

Citeşte şi „România pute, înconjurată de gunoaie”

La noi, circuitul hârtiilor între instituţii e mai presus de orice, chiar şi de dreptul la viaţă, şi, arată cam aşa: pe 23 februaruie 2016, Ministerul Sănătăţii primeşte de la Agenţia Naţională a Medicamentului o cerere prin care zece medicamente să fie introduse în lista de compensate. Printre ele şi cel al domnului Niţă. Pe 24 martie, pe site-ul Ministerului a fost publicată prima formă a hotărârii ce reglementa aceste medicamente ca gratuite. În 3 iulie, foaia de abia pleca la Casa Naţională de Sănătate pentru avizare. De atunci şi până ieri, când CNAS a dat undă verde nimeni n-a mai ştiut nimic de medicamentele propuse pentru compensare, respectiv cel al domnului Niţă. Dar el, nu mai e.

NIŢĂ A CERUT VIAŢĂ DE LA JUDECĂTORI, A MURIT ÎNAINTE DE PROCES

Domnul Niţă, în timpul în care instituţiile statului se încurcau în hârtii, a hotărât să-şi câştige tratamentul în instanţă. A auzit că mulţi bolnavi grav au procedat la fel şi ei au câştigat. A vorbit cu avocaţii, au pus documentele pe masă şi auumbra, nita, pacient intentat procesul. Dar Domnul Niţă nu s-a prezentat. Murise. Cu o săptămână înaintea procesului. Fiica lui a anunţat pe toată lumea că umbra, numele de pe hârtie, bolnavul, omul Niţă nu mai are nevoie de nimic de la stat. Pentru el statul a fost călău. Unul care nu mai vede oamenii de munţii de hârtii.
Pentru domnul Niţă, dar mai ales pentru miile de bolnavi care aşteaptă medicamente, mai multe asociaţii de pacienţi au hotărât să meargă mai departe cu procesle. E singura cale prin care îşi pot câştiga pastilele.
Ministerul Sănătăţii recunoaşte că birocraţia ucide. Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii, împreună cu echipa lui deja lucrează la un proiect prin care un medicament nou şi eficient să ajungă cât mai repede şi la bolnavii români.

Esti revoltat de ceea ce se întâmplă? Protestează AICI sau pe Facebook

Despre Autor

Posteaza un comentariu