SECRET SINGLE BEHAVIOUR. CE FACI CAND NU TE VEDE NIMENI.

relatii, secret

Am început să vorbesc singură când aveam vreo 12 ani. După ce mă băgam la culcare, în camera mea, intram în discuții imaginare cu personaje care-mi făceau cunoștință cu prințul William. Îl văzusem la televizor, la înmormântarea prințesei Diana. Urât context, dar eu mijeam fasolele când mai dădea cineva o știre despre accident și-l mai vedeam pe băiat câteva secunde. Era al treilea meu crush, după un puști roșcat și creț, care apărea tot la tv, într-o campanie pentru surdo-muți (cu el aveam dialoguri non-verbale, în mintea mea) și Cosmin, copilul de la bloc cu trei ani mai mare. Care, ce să vedeți, deși trecea pe lângă mine în fiecare zi, nici el nu știa că exist. Dar, divagăm.

În discuțiile mele extinse cu mine, am învățat să-mi dau dreptate și să dezvolt o intoleranță la multe dintre părerile altora. Pentru că eu, firește, mă aprobam tot timpul. M-am mutat singură. După aproape 9 ani de când nu dau socoteală nimănui, m-am surprins dându-mi singură o replică pe stradă. Din senin.
Și am început să mă întreb. Cât și cum te schimbă faptul că stai singur?

Toți facem lucruri mai mult sau mai puțin ciudate, când suntem singuri

Că vrem sau nu să recunoaștem, când suntem singuri între patru pereți ne definesc, uneori, comportamente bizare, cu care nu ieșim în lume.  Fie că spargi semințe în vârful patului, în timp ce faci binging (am văzut că e la modă termenul), sau lași pachete de biscuiți desfăcute prin toată casa, unele lucruri nu vrei să se afle niciodată. Partea proastă e că “firimiturile” astea te vor urma sau bântui în orice relație care urmează. Oricât de “conformi” am vrea să părem în primă instanță, comportamentul social secret iese la iveală la un moment dat. Și starea aceasta de independență, emanciparea, ne poate face rău. Atât fizic cât și psihic.

„Mă încordez, goală, în oglindă”

sofanews, secret single behaviour, comportament, secret

Sesiune de studiat mușchi, în oglindă

Stând pe bancă într-un parc, Narcisista îți ridică elegant piciorul și îmi arată singurele ei puncte de celulită. E perfecționistă. A învățat să se iubească. I-a luat ceva. 

Îmi admir corpul în oglindă. Am fost complexată înainte, dar am ajuns să mă iubesc foarte mult.” De doi ani stă singură, din nou. Dincolo de perdelele ei de la etajul 8, Narcisista își formează obiceiuri secrete.

“Fac exerciții în chiloți tanga, în fața oglinzii, să mă admir” Dar, asta nu e tot. Cel mai mult timp îl petrece goală. Ca în comunitățile de naturiști, dar singură.

Îmi privesc corpul gol în oglindă, mă încordez, îl văd mișcându-se, îl văd viu.”, spune Narcisista. „Îmi fac poze în diverse poziții, să văd cum arăt când fac sex. Îmi place să-mi pozez corpul. Crezând că văd ce vede partenerul meu, îmi imaginez ce simte”.
Pe vremuri era altfel. Normele sociale și lipsa banilor ne împingeau să locuim cu alții, să ne acomodăm altora, cumva. Capitalismul ne-a dat aripi și ne-a împins la o altfel de viață. Garsoniera e prima formă de emancipare. Psihoterapeuții au observat cum oamenii care stau singuri mult timp dezvoltă un soi de viață dublă. Pe de o parte, există comportamentul social, adică personalitatea pe care o afișează în relația cu alții. Pe de alta, comportamentul secret dintre cei patru pereți, care le dă un sentiment profund de libertate și de satisfacție.
Problema e atunci când apare un potențial partener în peisaj. “Timpul de a-l asimila pe celălalt ție, propriei tale persoane, variază de la minimum șase luni până la un an și jumătate. Până la șocul pe care îl dezvoltă cealaltă persoană, care observă că sunt două persoane, diametral opuse.”, spune psihoterapeutul Jeni Chiriac.

Când devenim prea atașați de comportamentul nostru secret, devine foarte dificil să formăm legături profunde cu ceilalți. Devine greu să acceptăm păreri, obiceiuri sau comportamente care nu sunt similare nouă. Cei care nu acceptă nimic dincolo de “eu și restul”.

” Ei nu au sentimente de vinovăție, nu consideră că e o problemă, ba chiar consideră că persoanele respective sunt obositoare, sunt la limita nevrozismului și că au ele o problemă, nu că au ei o problemă”, adaugă Jeni Chiriac.

 “Cred că cu toții suntem altfel, în privat.”

secret single behavior

Cum te ferești, să nu ajungi Doamna cu Pisicile?

Raluca stă singură de 12 ani. De fapt, împarte spațiul cu două pisici. Vrea pe cineva lângă ea, dar își dă seama că exigențele cresc, de la an la an, în timp ce șansele scad. N-avem cu toate aceeași problemă?

“Ce aș considera dificil ar fi faptul că, dacă aș locui cu cineva, ar trebui sa fie un spatiu… cred ca m-ar enerva lucrurile celuilalt, m-ar enerva ceea ce face, poate cum mănâncă, cum spală vasele sau lucruri mărunte. Pe care eu sunt obișnuită să le fac într-un anumit fel.”

 Da, obiceiurile noastre omoară încet, dar sigur, șansele să acceptăm pe cineva în spațiul privat. Ce faci, atunci, ca să nu ajungi The crazy cat lady? Femeia cu prea multe pisici care moare și, pentru că nu o descoperă nimeni, ajunge să fie mâncată de propriile animale de companie?

Secret single behaviour ne face să credem că le știm pe toate

Specialiștii spun să încercăm să vedem că nu deținem adevărul absolut. “Este important să ai o relație bună cu tine însuți, dar nu e firesc să ridici această relație și să o absolutizezi. S-o ermetizezi în așa fel, încât în cercul tău să nu realizezi că sunt persoane care intră în spațiul tău și pe care tu le elimini în momentul în care îți activezi softul de bază”, adaugă Jeni Chiriac.

Conștientizarea e cel mai greu pas. Pentru că noi, cei care stăm singuri și adunăm sacoșele cu gunoi în balcon, de lene, stăm bine la capitolul mulțumire de sine. Avem o stimă personală exacerbată, și nu putem vedea dincolo de noi înșine. Dar, ca să nu ne simțim complet vinovați, putem arunca vina pe familie.

Tot specialiștii văd o explicație în primii ani de viață. Ca orice comportament, Secret Single Behaviour se poate învăța acasă. Poate fi analizat în corelație cu felul în care viața de familie era structurată. Sunt multe familii în care, în momentul în care își închid ușa, toți au o viață independent de membrii familiei. Fiecare se refugiază în diferite activități care nu permit relaționarea și împărtășirea de stări emoționale. Nu au activități comune.

O îngrijorare la nivel global există. Recent, în Canada s-a descoperit că sunt mai multe locuințe în care oamenii trăiesc singuri decât locuințe împărțite. Cei de la Center for Cognitive and Social Neuroscience at the University of Chicago au descoperit că oamenii care stau singuri pot suferi modificări de natură hormonală sau chiar genetică.

  • dezvoltă probleme cardiace
  • dezvoltă disfuncții mentale

Desigur, și alimentația joacă un rol crucial. Un alt studiu arată că secret single behaviour ne face să mâncăm mai dezordonat și să alegem hrană nesănătoasă, nefiind supuși unor mustrări din partea altora.

Dar, așa cum zice o vorbă din popor, “Orice învăț are și dezvăț.Deși poate fi nociv, comportamentul social secret nu e încă un fenomen foarte studiat. Poate pentru că urmările sale pe termen scurt sau lung sunt de prea multe forme. Dar ar trebui să ne facă să ne gândim ce facem când încuiem ușa și tragem perdelele. 

Despre Autor

Posteaza un comentariu