MINISTERUL SĂNĂTĂŢII VREA SÂNGE MAI SIGUR

sânge, hiv, verificat, transfuzii
  • Ministerul Sănătăţii a solicitat experţilor în transfuzii, de la noi, întocmirea unui caiet de sarcini pentru achiziţionarea sistemului NAT – (Ce e NAT?)
  • Echipa din fruntea Sănătăţii spune că a pregătit un plan complex pentru reabilitarea sistemului transfuzional din România
  • Momentan, în ţara noastră, sângele este verificat după o metodă care poate depista HIV sau Hepatita la 3 sau chiar 6 luni de când donatorul a fost infectat

Despre sângele nu tocmai curat, de la noi, a aflat şi ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, care a dispus de urgenţă elaborarea unui nou caiet de sarcini pentru achiziţionarea sistemului de testare NAT (Nucleic Acid Test).

Licitaţia trebuia să fie făcută în vara anului trecut. A fost blocată pentru că ar fi existat suspiciunea că s-a întocmit caietul de sarcini în mod dubios şi ar fi favorizat un producător, unul din cei trei mari, câţi există în Europa. Acum, atât surse din interiorul Institutului Naţional de Transfuzii cât şi din Minister, ne spun că se lucrează intens la elaborarea altor documente, pentru o licitaţie rapidă.

Totuşi, procedurile vor dura. Birocraţia de la noi va mai ţine pe loc, cel puţin două luni, licitaţia. Bani ar fi, dar hârtiile sunt multe, iar nouă românilor ne place să ne lovim de ele. Pe lângă achiziţionarea sistemului nou şi performant de testare, care va reduce perioada de depistare a maladiilor din sânge la una, două săptămâni, de la şase luni, Voiculescu vrea modernizarea completă a sistemului transfuzional din România. Clădiri noi sau măcar renovate, personal şi logistică suficientă.

SÂNGELE CĂRAT ÎN LĂZI DE PICNIC

Se practică în ţară. De la centrele de transfuzii, la spitale, în multe judeţe, sângele se cară în lăzi de picnic. Dacă e foarte cald afară sau dacă traseul e aglomerat, sângele sau produsele din sânge riscă să se altereze.

„Am aruncat 380 de pungi de sânge din cauza condiţiilor de transport.” Sursă din Interiorul Institutului Naţional de Transfuzii

Asta în condiţiile în care spitalele cer şi de trei ori mai mult sânge faţă de anul trecut. Aruncăm sânge, aruncăm plasmă atunci când avem în plus din cauza infrastructurii dezastruase. Există centre de transfuzii în ţară, unde, când plouă, cade tencuiala. Nu foarte departe e şi Centrul De Transfuzii din Bucureşti.

Toate detaliile legate de problemele legate de siguranţa transfuziilor le aflaţi AICI

Despre Autor

Posteaza un comentariu