MAJESTATEA SA REGINA ANA S-A STINS DIN VIATA, LA 92 DE ANI

Majestatea Sa Regina Ana a României, Elveția, Aubonne, 2015

Majestatea Sa Regina Ana a Romaniei s-a stins din viață în Elveția, după o lungă suferință. Potrivit comunicatului oficial transmis de Familia Regală, Majestatea Sa a trecut în neființă în spitalul din Morges. La căpătâiul Reginei au stat, până în ultima clipă,  fiicele sale Principesa Moștenitoare Margareta, Principesa Elena, Principesa Sofia, Principesa Sofia și Principele Radu. Majestatea Sa Regele Mihai a venit la spital în fiecare zi a ultimei săptămâni. 

Funeraliile vor avea loc în România

Trupul neînsuflețit al Majestății Sale va fi adus în țară în următoarele zile, urmând ca funeraliile să aibă loc la sfârțitul acestei săptămâni.

De asemenea, sunt așteptați membri ai Caselor Regale din Europa, care vor participa la funeraliile private. Ceremonia va avea loc la Curtea de Argeș, unde este locul de veci al Familiei Regale. Majestatea saRegele Mihai nu va participa la ceremonie.

Greutățile din ultimii ani

În 2013, Regina Ana a fost internată într-un spital din Elveția, după ce a fost diagnosticată cu o fractură la picior. Regina Ana ar fi alunecat pe iarbă în curtea reședintei de la Versoix, iar medicii i-au pus piciorul în ghips. A urmat o lungă perioadă de recuperare. În ultimul an, comunicatele oficiale au transmis informații potrivit cărora Regina Ana ar urma tratamente pentru afecțiuni specifice vârstei înaintate.  Ultima sa vizita a sa în România a fost în august 2014, când Majestatea Sa a petrecut o lună pe domeniul de la Săvârșin.

 

Cine a fost Majestatea Sa Regina Ana a Romaniei

Teoretic, Regina Ana a domnit peste România aproape șapte decenii. Practic, însă, nu a îndeplinit acest rol nici măcar o singură zi. A patra regină a României, Ana, şi-a petrecut cea mai mare parte a vieţii în exil, alături de Regele Mihai, împărţind cu acesta o viață relativ obișnuită.

Anne Antoinette Francoise Charlotte Zita Marguerite de Bourbon-Parma este numele complet al Reginei Ana a României. S-a născut la 18 septembrie 1923, la Paris.

În tinereţe, în vremea celui de-al Doilea Război Mondial, a ales să-și servească țara. Așa că a fost infirmieră şi şofer în armata franceză, în misiuni în Maroc și Germania. Ana l-a cunoscut pe Regele Mihai la Londra, la nunta Elisabetei a II-a, în noiembrie 1947. După atâţia ani de război, tânăra Ana l-a salutat ca pe front pe Regele Mihai, care purta în acel moment uniforma armatei române.

 

Regina Ana a României
„În loc să fac o reverenţă, am luat poziţie de drepţi şi l-am salutat lovind călcâiele, ca un soldat! M-am simţit atât de umilită de mine însămi, încât am ieşit imediat.”, declara Majestatea Sa.

Regele a fost încântat de prezența Anei, așa că i-a cerut mâna, la o săptămână distanță. Forţat să abdice, regele Mihai şi regina Ana s-au căsătorit în mai 1948, la Atena. A urmat o viață în exil. Ana nu s-a ferit niciodată de munca fizică, chiar dacă a fost strănepoata Regelui Danemarcei. La New York a vândut panglici şi flori artificiale, în Anglia a crescut păsări într-o fermă.

În 1956, Familia Regală s-a mutat în Elveția, la Versoix, lângă Geneva, unde a locuit aproape jumătate de deceniu.  Toate cele cinci fiice ale Familiei Regale (Margareta, Elena, Irina, Sofia si Maria) s-au născut în exil. Deşi Regele şi-a manifestat dorinţa de a reveni în țară încă de la prăbușirea comunismului, acest lucru nu a fost posibil atunci. În 1990, când a încercat să se întoarcă în România, clasa politică venită la putere l-a considerat o amenințare și i-a interzis să rămână  pe teritoriu românesc.  Poliția a primit sarcina să întoarcă din drum mașina în care se afla Familia Regală, în drum spre Curtea de Argeș. 

Revenirea a avut loc abia în 1992, când familia a sărbătorit Paștele în România. Peste un milion de susținători l-au aclamat pe Rege în centrul Capitalei, iar popularitatea sa uriașă a fost văzută din nou ca o amenințare. Abia în 1997, Majestatea Sa a primit înapoi cetățenia română și dreptul de ședere la noi în țară. Emil Constantinescu, în calitate de președinte, a permis Familie Regale să revină în România. După 50 de ani de exil, Regele și ceilalți membri ai familiei au petrecut Crăciunul și Anul nou acasă.

În 2007, Regele Mihai a semnat, la Castelul Săvârșin, noul statut dinastic al Familiei Regale,  prin care a desemnat-o pe fiica sa cea mare, Margareta, drept succesoare sinastică și moștenitor la Șefia Casei Regale. În 2011, de Ziua Regalității, Majestatea Sa a anunțat că toate legăturile dinastice dintre Casa Regală a României și Capa de Hohenzollern iau sfârșit, schimbând numele familiei sale în “Al României”.

Din 2004, Regele Mihai și Regina Ana au locuit la Aubonne, în Elvetia. De sărbători, Majestățile Lor aveau obiceiul să petreacă timp în familie, fie la Castelul de la Săvâșin, fie la Palatul Elisabeta, din București.  În ultimii ani, din cauza problemelor de sănătate, vizitele Majestăților Lor au fost din ce în ce mai rare.

 

Despre Autor

Posteaza un comentariu