ÎNTRE AFRICA ŞI EUROPA E… MALTA

malta, travel

O dată am fost şi m-aş tot duce!malta, travel
O fi mică insula, dar măreţia ei te cucereşte. E drept, la mine a fost mai greu la început. Am fost chiar speriat când am aterizat. Aeroportul, drăguţ, dar când s-a deschis uşa avionului am avut impresia că am ajuns în iad. Aerul ardea şi totul în jur era roşu. Pământul, iarba, clădirile. M-am gândit că mi-am ratat vacanţa şi deja mă pregăteam să anunţ prietenii doritori de Malta să zică “pas”. Dar, am aşteptat până la hotel să prind “un fir” de wi-fi. Ei, dar de la hotel încolo, totul avea să se schimbe.Din start, arşiţa mi-a fost potolită cu un vin sec, rece. Ori am fost eu prea însetat, dar mi-a părut că beau licoarea zeilor. Şi apoi, a început nebunia.

malta, travel, aventura

Eram în Valletta, capital Maltei. Condiţiile din hotel, excepţionale. Oamenii nemaipomeniţi şi vorbitori de engleză. De fapt, e a doua limbă oficială, după malteză. În prima zi, n-am făcut mare lucru, mai exact, n-am făcut nimic. Am stat ca românul în piscina hotelului. A doua zi însă, am început aventura.  În jur, totul e istorie. Istorie vie. Ca să vă faceţi o idee, oamenii au păstrat până acum o serie de temple megalitice de prin jurul anului 4000 înainte de Hristos. Ai ce vedea, ai de ce să te miri. Ca să nu mai vorbim de Cavalerii Ioaniţi, pe care, parcă-i simţi că-ţi sulfa-n ceafă, peste tot pe unde umbli. Tradiţia şi obiceiurile malteze se leagă de ei şi da, şi în Malta sunt multe biserici. Una care merită amintită e chiar Biserica Cavalerilor Ioaniţi sau Catedrala Sf. Ioan. Şi dacă simţi că istoria îţi iese pe ochi, priveşti marea. Mai bine zis porturile insulei. Pe de o parte, parcate ca în garaj stau iahturile de lux ale bogaţilor lumii. Eu l-am văzut pe-al lui Roman Abramovich, patronul clubului Chelsea.malta, concediu De partea cealaltă plutesc pe mare bărcuţele maltezilor. Toate sunt albastre, fără nici o exceptie. Iar în faţă au pictaţi doi ochi. De ce? Am întrebat şi eu. Şi am aflat. E o legendă, pe care însă, vă las s-o descoperiţi singuri.

E drept, totul în jur e piatră, calcar. Plaje nu prea sunt, iar acolo unde vezi nisip, să fii sigur că e adus din Italia. Asta însă, nu te face să regreţi. Ai unde înota, ai de asemenea unde să te bronzezi dar nu prea ai timp de asta. Sunt mult prea multe de văzut. Fereastra Albastră e una din principalele atracţii ale insulei. Acolo s-au turnat filme, acolo merg turiştii în pelerinaj mai ceva ca la Mecca.

malta, travel, aventura

E o stâncă scobită în mijloc prin care se vede cerul. De asta-i şi spune fereastra albastră. Senzaţia pe care ţi-o dă, e unică. La doi paşi de ea dai de nişte peşteri acvatice iar acolo razele de soare ce se reflectă în apă fac un spectacol de culori. Apoi, dacă te-ai plictisit de atâta frumuseţe intri într-o lume a poveştii: satul lui Popey, marinarul. Nu vă spun multe despre el, doar atât: e fix ca în animaţiile cu celebrul personaj.

DAR, CE FACI ÎN MALTA CÂND VINE NOAPTEA?

Noaptea, musai trebuie să mergi în St. Julian’s. E un soi de cartier al nebuniei, al distracţiei. Cluburi, terase, restaurante, peste tot. Acolo ai ocazia să devii “multinaţional”. Tineri de peste tot din lume vorbesc în St. Julien’s aceeaşi limbă. Sau împart aceeaşi limbă, depinde cum priveşti. Ideea e ca te distrezi pe cinste şi simţi un confort, o siguranţă. Eu de exemplu, după o narghilea ca la carte şi vreo trei pahare de “ceva” tare mi-am uitat aparatul foto pe masa localului. Şi uitat a fost până a doua zi, seara. Cu ceva dureri de cap, am refăcut filmul şi m-am întors, cu neîncredere, recunosc, la locul cu pricina. Ce credeţi? Sub tejgheaua barmanului, mă aştepta al meu. Din el, de fapt, sunt şi pozele pe care le împart aici cu voi.

Pe scurt, să nu plictisesc inutil, Malta e de vizitat. Mâncarea, de la pâinea tradiţională cu pastă de măsline, până la fripturi care mai de care mai gustoase, toate sunt nemaipomenite şi prietene şi cu buzunarul. De băut, bei orice. Recomandat e vinul. E bestial. Şi la finalul vacanţei îţi rămân categoric şi bani de magneţi. Şi… Dacă fumaţi, luaţi-vă ţigări de acasă!

Despre Autor

Posteaza un comentariu