CUM ÎŢI „CURENTEZI” PRIMA CASĂ

casă, banca, rate

By Daniel

În urmă cu doi ani de zile m-am mutat în propria casă. Prima Casă! Programul Guvernului a fost un real ajutor… pentru părinți. Ei, nu doar că au creat un copil minunat, dar au fost nevoiți și să-i dea un șut un fund. Pentru că statul s-a dovedit, pe alocuri, șchiop. Sincer, a durut! Iar acum, sunt unul dintre cei aproape 200.000 de români care s-au îndatorat pentru o jumătate de viață.

De la lansarea programului, din anul 2009 și până în 2015 au fost acordate peste 166.000 de credite pentru programul Prima Casă. Anul trecut au fost emise peste 30.000 de garanții, iar în 2016, creditele pentru acest program au ajuns deja la 21.000 în doar jumăte de an.

Aș fi tentat să spun că românii au bani. Păi, unii au! Dar ei nu-și iau prima casă. Totuși, mulți dintre proprietarii unei locuințe s-ar putea identifica cu exemplul meu. Și, ca să revin la asta, mă trezesc eu cu cheile în brațe și dau să deschid ușa casei. Casa noastră! Mândrie mare! Trec pragul și mă uit în jur. Alb nesfârșit. Verific pereții, verific ușile, număr camerele, admir gresia și apoi trag apa. Merge! Ce fac acum?! În afară de un pipi, nu îmi vin alte idei. Casa e goală. Cardul… la fel! Să mă mut? Este întrebarea pe care trebuie să mi-o pun lunile următoare. Dar ce îmi trebuie, ca să mă mut? Atunci, răspunsurile au venit greu. Și au fost scumpe.
De curând, însă, cineva mi-a „luminat” mailul. Și mi-a trimis o listă cu electronice și echipamente pe care trebuie să le ai într-o casă nouă, mai ales în cea cumpărată prin „Prima Casă”. Am zis că e util să v-o prezint.
În opinia lor, pe care v-o împărtășesc înainte s-o adopt, Andy ar trebui să-și găsească un loc în orice casă. Nu știți cine e Andy?! Păi, nu e animal de companie nici copilul vecinilor. Deși urlă la fel de tare ca oricare dintre ei. Dar, mai bine îl las pe el să se prezinte:

prima casa, gadgeturi, electronice, rate„Salut eu sunt Andy!
Sunetele se aud în capul meu timp de 4 ore, fără oprire.
Cine are nevoie de kryptonită!
Bateria mea internă mă duce pe orice galaxie din acest univers. Radarele tale vor recepționa orice sunet pe care îl produc…;”

Păi, de asta îmi era teamă! Andy, prietene, tu știi câte sunete se aud, deja, în capul meu?! Dacă facem un schimb, radarele tale s-ar prăji de parcă s-ar uita Cyclops la ele. Ei bine, Andy este un DIFUZOR CU REZONANȚĂ SUPRANATURALĂ ROZ. Recunosc, eu nu i-am găsit un loc în casă, din cauza… culorii. În rest cred că s-ar încadra „perfect” într-o casă nouă. Andy este un difuzor portabil care ruleaza melodiile de pe telefonul mobil sau player-ul audio. Este echipat cu un difuzor de 20W și o intrare auxiliară pentru cablu de 3.5 mm.

Dacă nu aveți bani să vă utilați bucătăria sau să vă luați un pat în dormitor, tot n-ar trebui să vă frecați prin casa goală. Mai bine vă învârtiți, sau învârtiţi! Nu vă așteptați să-i sclipească ochii, dar câteva leduri tot o să-i încingeți.  Vorbesc de o lanternă cu dinam, pe care oamenii s-au gândit s-o treacă pe lista de electronice pentru o casă nouă. Ei zic că are și radio. Și poți încărca și telefonul. Iar în caz de urgență, se poate folosi în camping. Un fel de: „n-am curent și m-a inundat și vecinul.

prima casa, gadget, lanterna

Iar lista continuă. Cu o lampă portabilă! Pentru camping și asta! Băi, oameni buni, mi-am luat o casă! N-o fi ea cea mai mare și cea mai tare, dar are pereți de cărămidă, nu plouă în ea, nu miroase a iarbă și nici grătar cu cărbuni nu fac. Ce îmi tot dați cu campingul?! Că doar nu m-am băgat la programul guvenamental Primul Cort!

prima casa, casa, goala

Apoi mi-au făcut oamenii o sugestie, cu adevărat… surprinzătoare (aș fi vrut să spun utilă). O bandă cu leduri! Exact ce îmi lipsea! De unde îmi lipsea?! Nu știu! Dar câte poți face cu o bandă cu leduri! Ehe… Ai putea să…

Dar să ne mai uităm pe listă! Da! Avem un cântar „precis” de bucătărie și un dispozitiv de sigilat alimente. Bine, eu nu aveam frigider în bucătărie, dar nici nu-i mai văd utilitatea dacă aș depozita „precis” ciorba în pungă.

CITEŞTE ŞI – CÂND SERVICIUL TE OMOARĂ, NU E ACCIDENT DE MUNCĂ

Iar în coada listei l-am găsit pe el! Atletic, mobil, modern, puțin nebun, puțin vocal. Aproape deștept! Mai bine spus, deșteptător! Da! Pentru că nu există dimineață în care să nu se joace cu tine, mai abitir ca un beagle după ce a lins o cafea. Îi setezi alarma și el pornește… La propriu (ceasul, nu câinele!). Să nu uitați să închideți ușa camerei, pentru că, altfel, măsurați suprafața apartamentului în fiecare dimineață. Ceasul deșteptător are o funcție de alergare pentru a vă face să vă ridicați din pat ca să-l opriți. Eu i-am scos bateriile (ferească Sfântul să-i puneți Duracell. Pentru debutanți sau leneși, sugerez 777)!

casa, rate banca

Nu știu cât de utile și necesare sunt aceste electronice într-o casă nouă , dar, așa cum se spune în vânzări… sunt cinci obstacole principale: nu există o nevoie, nu există bani, nu există grabă, nu există dorință și nu există încredere. (Zig Ziglar)… Bine că mai avem umor!

 

Despre Autor

Posteaza un comentariu